GeoTrust bude vystavovat SSL s novým Intermediate certifikátem

5. 12. 2013 | Jindřich Zechmeister

Certifikační autorita GeoTrust v rámci zkvalitňování služeb integruje vlastní infrastrukturu SSL certifikátů pod existující systém Symantecu (dříve Verisign). V důsledku této změny, která bude přínosem pro zákazníky díky urychlení vystavování certifikátů,

Logo CA GeoTrust

K čemu je Intermediate certifikát

Intermediate certifikát je důležitý pro důvěryhodnost vašeho certifikátu na webu. Tento certifikát je autorita, která vystavuje váš klientský certifikát. Je vystavena kořenovým certifikátem autority, který je přítomen ve všech prohlížečích, počítačích a chytrých telefonech.

Díky Intermediate certifikátu si může prohlížeč ověřit, že je certifikát pravý. Dělá to ověřením podpisu až ke kořenovému certifikátu autority. Pokud Intermediate certifikát na serveru chybí a prohlížeč ho nemá k dispozici, zobrazí varování o neznámém vystaviteli SSL certifikátu.

Chybějící Intermediate certifikát způsobuje chybu

Intermediate certifikát se na server snadno nainstaluje. Na většinu webových serverů stačí zkopírovat soubor s Intermediate certifikátem, který od nás obdržíte e-mailem, a server s ním bude automaticky pracovat. Návody k instalaci na jednotlivé servery najdete v článku nápovědy Intermediate certifikáty a jejich instalace.

Změna certifikátů ve dvou krocích

V první vlně bude od 6. 12. používán nový Intermediate certifikát GeoTrust SSL CA - G2, kterým se vystavují certifikáty True BusinessID včetně varianty Wildcard. Certifikát s rozšířeným ověřením True BusinessID EV bude vystaven z Intermediate certifikátu GeoTrust Extended Validation CA - G2

Změna v chainu certifikátů GeoTrust


V druhé vlně dojde ke změně intermediate certifikátů vystavujícího certifikáty RapidSSL a QuickSSL. Konkrétní datum zatím neznáme, ale stane se tak v roce 2014.

Tato změna vás nemusí znepokojovat, protože nový Intermediate certifikát obdržíte e-mailem spolu s nově vystaveným certifikátem, takže jej nemusíte hledat. Stačí ho nasadit na server při instalaci nového certifikátu. Jak na to vám poradí nápověda na SSLmarket.cz.

Projeví se změna negativně na webu?

Nikoliv, nemusíte se obávat. Kořenový SSL certifikát GeoTrust zůstává nezměněn, takže touto změnou není ovlivněna důvěryhodnost certifikátů v prohlížečích. Je však důležité, abyste Intermediate certifikát na webu měli umístěn a prohlížeč mohl ověřit celý chain certifikátů.

Správnost instalace je možné ověřit

Pokud si nejste jistí, že máte certifikát správně nainstalován, můžete si ho zkontrolovat v jednom z dostupných ověřovačů SSL. GeoTrust má vlastní ověřovač instalace certifikátu. Ukáže vám i kompletní chain testovaného certifikátu, takže snadno zjistíte, zdali je problém právě v intermediate certifikátu.

GeoTrust - ověřovač instalace SSL certifikátu

Ověřovač SSL certifikátu od GeoTrustu

V případě potřeby se neváhejte kdykoliv obrátit na naši zákaznickou podporu. Můžete využít telefon, e-mail i živý chat.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz