Google zvýhodňuje weby se SSL certifikátem ve vyhledávání

21. 8. 2014 | Jindřich Zechmeister

Dlouho očekávaný krok největšího vyhledávače se stal skutečností. Google začal konečně sledovat přítomnost SSL certifikátu na webu a hodnotí ji jako kladný SEO ranking faktor. Provozovatelé webů starající se o bezpečnost svých návštěvníků budou konečně odměněni i z pohledu SEO.

Google doodle z 6. září 2010

Google doodle z 6. září 2010

SSL certifikát zvýhodňuje web ve výsledcích vyhledávání

Google na svém blogu v článku HTTPS as a ranking signal oznámil úpravu ranking algoritmů. Nyní bude přihlížet i k tomu, zdali je web chráněn SSL certifikátem, a zdali jsou návštěvníci chránění proti odposlechu. Z pohledu optimalizace výsledků vyhledávání (SEO) je to revoluční krok, který může promluvit do současného hodnocení webů a jejich pozic. Provozovatelé webů starající se o bezpečnost svých návštěvníků budou konečně odměněni i z pohledu SEO.

Weby se SSL certifikátem aktuálně získávají jen drobné zvýhodnění a kvalitní obsah je stále důležitější. Internetový gigant bude důsledky změny testovat a analyzovat. Zatím však nelze očekávat, že se po nasazení certifikátu web využívající SSL raketově posune dopředu ve výsledcích vyhledávání.

Bezpečnost je pro Google prioritou a krom výše zmíněného oznámení v článku dává několik doporučení pro správné nasazení SSL certifikátu. Jednou z rad je použití nejméně 2048bitových certifikátů, které SSLmarket vydává už několik let, nebo použití relativních odkazů bez uvedení protokolu (do odkazů nedávejte HTTP ani HTTPS, ale použijte relativní cestu, například /graphics/image.png).

Zařídit a nasadit SSL certifikát je snadné

SSL certifikát můžete mít na vašem webu už za několik minut a od 349,- Kč ročně. Jednoduchým webům, intranetům a Facebook aplikacím postačí SSL certifikát RapidSSL. Pro pokročilé prezentace a zejména e-shopy doporučujeme certifikát s ověřením organizace (OV ověření), ve kterém je uveden název organizace majitele certifikátu. Nejdůvěryhodnější EV SSL certifikáty se zeleným pruhem jsou vhodné pro banky, finanční instituce, a pro podnikání vyžadující vysokou míru důvěry a ověření provozovatele. Všechny SSL certifikáty v nabídce SSLmarket jsou plně důvěryhodné.

Pokud SSL certifikát nasadíte, zajistíte svým návštěvníkům ochranu proti odposlouchávání a web bude více důvěryhodný. Jako bonus s sebou certifikát přinese i lepší hodnocení webu ve výsledcích vyhledávání.

Pokud byste narazili na problém, neváhejte kontaktovat naši zákaznickou podporu SSL certifikátů, která vám pomůže problém vyřešit.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz