Internetová (ne)bezpečnost ve zprávě Norton report 2013

30. 12. 2013 | Jindřich Zechmeister

Symantec nedávno vydal zprávu Norton report 2013, která se týká internetové bezpečnosti. Pojďme se ve zkratce podívat, jaké zajímavé údaje o internetové bezpečnosti zpráva přináší.

Kdo je zasažen kyberkriminalitou?

Obětí kyberkriminality jsou podle zprávy více muži, než ženy (64 % a 58 %). Nejvíce obětí této kriminality je v Rusku (85 %), Číně (77 %) a Jižní Africe (73 %). Nejméně obětí má ze zkoumaných zemí Japonsko (19 %). USA je pro srovnání na 63 %, zatímco Německo na 53 %.

Hlavní témata

  • Uživatelé tabletů a smartphonů se nestarají o bezpečnost. Polovina z nich nepoužívá ani základní zabezpečení, jakým je heslo, a přístroj nezálohuje. 
  • Zvyšující se cena útoků. Podle zprávy byl "obrat" kyberkriminality neuvěřitelných 113 miliard dolarů, z čehož je polovina škod obětí.
  • Zvyšující se počet obětí. Denně se stane obětí kriminality na internetu více než milion lidí.
  • Ztrácející se rozdíl mezi prací a zábavou. Celých 49 % zařízení používají uživatelé jak na práci, tak na zábavu. Zhruba pětina z nich sdílí pracovní informace s rodinou a přáteli.

Mobilní zařízení zaostávají

Polovina majitelů tabletu či mobilu má při spánku své zařízení na dosah. Polovina všech uživatelů nepoužívá žádné bezpečnostní prvky, jako heslo, bezpečnostní software, nebo zálohování. 57 % uživatelů vůbec nemá povědomí o bezpečnostních aplikacích.

Na mobilních zařízeních se uživatelé chovají méně obezřetněji. Zatímco na PC 90 % uživatelů neotevírá zprávy a spamy od neznámých uživatelů, na mobilních zařízeních je to polovina. Výrazně též zaostávají v používání antivirových programů, kdy na PC je má 72 % uživatelů, ale na tabletech pouze 42 % a na mobilu dokonce jen třetina. Polovina uživatelů mobilů a tabletů se rovněž nezdráhá ukládat citlivé informace online.

Není proto divu, že 38 % uživatelů mobilních zařízení se již s kriminalitou na internetu v posledních 12 měsících setkalo a 27 % dospělých již zažilo krádež či ztrátu svého telefonu.

Náklady kriminality rostou

Symantec ve zprávě vyčísluje celkové náklady kyberkriminality na již zmíněných 113 miliard dolarů. Na každého postiženého tak připadají náklady ve výši téměř 300 dolarů. Částka se skládá z peněž ukradených podvodem (Fraud), krádeží či ztrátou (Theft or Loss), opravami (Repairs) a nespecifikovanými ostatními položkami (Other).

Graf škod způsobených kyberkriminalitou

Graf škod. Zdroj: Norton report 2013

Nejvíce nákladů pocítili obyvatelé USA a Číny, ve kterých se náklady vyšplhaly na 38 a 37  miliard dolarů. Naproti tomu nejméně byla postižena oblast Tichomoří (Japonsko a Austrálie shodně 1 miliarda), Rusko a Jižní Afrika s náklady 0,3 miliardy.

Počet obětí kriminality

Celkově se obětí kyberkriminality stalo na 378 milionů lidí za rok. V časovém rozložení to je 1 milion za den a 12 obětí každou sekundu.

Polovina dospělých má nějakou negativní zkušenost na internetu. 41 % dospělých se stalo obětí malwaru, virů, hacků, podvodu či krádeže.

Riskantní chování na sociálních sítích

Ze zprávy je zřejmé, že sociální sítě oslabují bezpečnostní návyky uživatelů internetu. Největší překážkou je pro ně přihlašování a sdílení, které se často snaží obejít.

Celých 39 % uživatelů se ze sociálních sítí neodhlašuje. Čtvrtina uživatelů sdílí přihlašovací údaje s dalšími osobami a 31 % uživatelů se na sociálních sítích spojuje s lidmi, které neznají.

Neuvěřitelných 12 % uživatelů sociálních sítí přiznává, že se jim cizí osoba nabourala do účtu a vydávala se za ně. 

Dodržujte zásady bezpečného surfování

Přeji Vám, abyste se nikdy nestali obětí podvodníků na internetu. Stačí k tomu dodržovat několik jednoduchých pravidel, například deset zásad zmíněných v článku Deset tipů na zabezpečení mobilního telefonu. Uživatelé mobilních telefonů a tabletů jsou totiž ohrožení nejvíce.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz