Jak prodloužit SSL certifikát (renew) – návod

20. 3. 2013 | Jindřich Zechmeister

Renew znamená obnovu, prodloužení platnosti certifikátu. Co dělat, pokud vám končí platnost vašeho certifikátu, si povíme v následujícím článku.

Před ukončením doby platnosti SSL certifikátu je každý zákazník SSLmarketu předem včas informován e-mailem o blížící se expiraci jeho certifikátu. V pravidelném měsíčním reportu najdete stručný souhrn všech SSL certifikátů na vašem účtu, které jsou nejméně 60 dní před expirací. Měsíční report se zasílá vždy prvního dne v měsíci na e-mail majitele účtu.

Pro každý končící certifikát je též zasláno upozornění o expiraci na Autorizační a Technický kontakt, uvedený v příslušné objednávce certifikátu. První e-mailová připomínka s informací o blížící se expiraci certifikátu přijde 60 dnů před koncem platnosti certifikátu. Další připomenutí následuje 30, 21 a 7 dní před expirací. Nastavení e-mailové komunikace najdete ve vašem účtu v sekci Zasílání zpráv.

Pokud potřebujete rychle zjistit, do kdy vám platí certifikát pro danou doménu, stačí navštívit váš zákaznický účet a podívat se na detail certifikátu do pole Platnost. Zde je zároveň modrá ikona pro obnovu certifikátu.

Expirující SSL certifikáty - renew - SSLmarket

Potřebuji obnovit stejný certifikát

Pokud chcete obnovit stávající certifikát, nejjednodušeji to jde z vašeho zákaznického účtu. Zde stačí kliknout na modrou ikonu vedle doby platnosti (viz obrázek výše) a postupovat dle pokynů na stránce.

Technické parametry - objednávka SSL certifikátu

Můžete si zde také zvolit období, na které chcete certifikát prodloužit nebo objednat služby (např. SAN). V dalším kroku se potvrzují kontaktní, fakturační údaje a vložení veřejného klíče. V závěru je souhrn vámi objednaných služeb.

TIP: Prodloužení na delší období je výhodnější, roční cena certifikátu při obnovení na více let klesá.

 Souhr objednávky SSL certifikátu SSLmarket

Co je důležité, při prodloužení certifikátu před datem expirace o platnost původního SSL certifikátu nepřijdete. Pokud prodloužíte dříve, zbývající platnost se připočte k novému certifikátu.

Chci plynule přejít na jiný certifikát

Druhou možností je, že chcete pro svoji doménu vybrat jiný typ certifikátu, např. když přecházíte z certifikátu s doménovým ověřením na ověření organizace, DV -> OV.

I když prodlužujete certifikát pro stejnou doménu, bere se volba nového certifikátu jako nová objednávka (NEW, nikoli RENEW). Je tedy nutné zadat tento certifikát v administraci jako novou objednávku.

 Objednávka nového SSL certifikátu - SSLmarket

Nechci dále prodlužovat certifikát

Může se stát, že dojde k ukončení vašeho webového projektu, případně mohou nastat jiné situace vedoucí k tomu, že daný již certifikát nepotřebujete (např. budete objednávat jiný). Stačí nám dát krátkou zprávu (e-mailem, telefonem) s upřesněním, o jaký typ certifikátu jde a ke které se vztahuje doméně. Budeme také rádi za vaše upřesnění, proč dále neplánujete prodloužit. Tyto informace nám pomáhají při zlepšování našich služeb.

Potřebuji poradit

Nevíte-li si rady, jak při prodloužení certifikátu od SSLmarketu postupovat, neváhejte nás kontaktovat na e-mailu admin(zav)zoner.cz, podpoře 603 196 367 nebo nově i na on-line chatu.

 


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz