Nakupujte vánoční dárky bezpečně a nenechte se podvést

12. 12. 2014 | Jindřich Zechmeister

Pouze 7 % lidí nakupuje všechny vánoční dárky v kamenných obchodech, zbytek nakupuje online. Buďte při nakupování obezřetní, a nenechte se napálit podvodníky, kteří se na vánoční nákupy zaměřují a snaží se získat část obratu vánočního trhu.

Zásady zodpovědného nakupování na internetu

Pojďme si zopakovat zásady, které je třeba dodržet pro bezpečné nakupování na internetu. Dříve mohly být tyto zásady brány jako přehnané, ale letošní rok a množství objevených bezpečnostních slabin ukázal, že i útoky na šifrovací protokoly jsou skutečné a opravdu na internetu probíhají.

Buďte opatrní na osobní údaje

Své osobní údaje si chraňte, a v žádném případě je neposílejte neznámým osobám. Žádný e-shop či firma se vás nebude ptát na osobní údaje po e-mailu, vždy se jedná o podvod. Útočníci se potom snaží osobní údaje zneužít ve svůj prospěch, a způsobit vám tak škodu.

Hledejte na webu symboly zabezpečení

Zabezpečené e-shopy využívají známé symboly zabezpečení a umísťují je na viditelné místo, aby se návštěvník cítil bezpečněji. Ne všechny symboly bezpečnosti jsou rovnocenné; nejznámější symbol zabezpečení na internetu je Norton Seal, který můžete získat s certifikáty Symantec. Certifikáty Symantec vám navíc krom Norton pečeti přináší i ochranu webu proti malwaru a ochranu serveru proti zranitelnosti, která se nazývá Vulneratility Assessment.

Ostatní autority Thawte a GeoTrust nabízí možnost využití pečetě certifikační autority na vašem webu. U certifikátu s ověřením organizace a EV jsou navíc funkční, po kliknutí se zobrazí informace o certifikátu a zabezpečení domény.

Ujistěte se o šifrování vaší návštěvy na webu

Po navštívení webu byste se měli ujistit, že je spojení mezi vámi a navštíveným serverem šifrované a chráněné proti odposlouchávání. Šifrování prozradí známý symbol zámečku nebo zelený pruh vedle adresního řádku prohlížeče, který je symbolem EV certifikátů s rozšířeným ověřením.

Zelený pruh - symbol EV certifikátu

Navštěvujte e-shopy přímo zadáním adresy

Nepoužívejte odkazy v nevyžádaných e-mailech a sociálních sítích. Může se jednat o phishing, tedy podvržené odkazy na falešné stránky. Pokud chcete navštívit oblíbený e-shop, zadejte jeho adresu přímo do prohlížeče; je to bezpečnější.

Nikdy neodpovídejte na žádost o osobní údaje. Žádný prodejce nebo poskytovatel služeb tyto údaje nežádá a neposílá e-mailem.

Přesvěčte se, že máte dobrý bezpečnostní software

Pro uživatele Windows je kvalitní bezpečnostní program povinností. Bez něj je velice pravděpodobné, že se ve vašem PC připojeném k internetu usídlí nějaký trojský kůň, nebo se stanete součástí botnetu.

Pro mobilní zařízení existují antiviry rovněž. Uživatelům operačního systému Android doporučuji kvalitní antivir Zoner Antivirus Free.

Přejeme klidné a bezpečné nakupování

Doufáme, že výše uvedené tipy pomohou zvýšit bezpečnost vašeho nakupování na internetu, a to nejen během Vánoc.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz