Spustili jsme API pro objednávání SSL certifikátů

17. 6. 2015 | Jindřich Zechmeister

SSLmarket zjednodušuje zákazníkům kupujícím více SSL certifikátů proces objednávání a šetří jim čas. Mohou se tak plně soustředit na své podnikání. API mohou začít využívat okamžitě a bez nutnosti programování.

Co je to API a k čemu je dobré?

API (zkratka pro Application Programming Interface) Wikipedia definuje jako rozhraní pro programování aplikací v informatice. Zjednodušeně řečeno se jedná o standardizovaný způsob, jak mezi sebou komunikují určité systémy a jak na sebe reagují různými akcemi.

API můžete například znát od registrátora domén RegZone!.cz, který ho nabízí pro registraci domén. Přes API pošlete informace pro objednávku a server RegZone si informace přebere a doménu zaregistruje, protože data mají předem stanovenou formu. Objednávající pak nemusí ručně zadávat objednávku každé domény na webu. Když chcete něco u obchodníka zaplatit přes PayPal, musí využívat API PayPalu a komunikovat s ním přes ni.

API nemusí být jen webová služba. Setkáte se s ním například v počítačovém hardwaru a grafice. Pod známými názvy OpenGL a DirectX se skrývají grafické API, které využívají tvůrci her pro jejich rozpohybování. Nějaké API tedy využíváme neustále, avšak při internetovém podnikání mají velice důležitou roli zefektivňování akcí mezi jednotlivými systémy.

Výhody API SSLmarketu

Přes API SSLmarketu můžete objednávat všechny typy SSL certifikátů, které máme v nabídce. Pošlete všechny informace ve stejném rozsahu, který požaduje objednávkový formulář (tedy údaje o firmě, dva kontakty, atd.) na SSLmarketu a objednávka se založí na váš účet. API podporuje všechny parametry certifikátů včetně SANů (dalších domén v certifikátu) .

Velkou výhodou je možnost uložení výchozích údajů, které se budou přes API posílat. Pokud často objednáváte DV certifikáty, můžete použít jednu společnost a kontakt pro všechny. Autorita je totiž u DV certifikátů neověřuje.

Jak API využít

API SSLmarketu může využít každý majitel uživatelského účtu SSLmarketu. Stačí si stáhnout dokumentaci a zajistit vlastní napojení na API, nebo využít námi připravenou aplikaci (viz další odstavec). Vše najdete ke stažení na stránce API SSLmarketu pro objednávání SSL certifikátů na SSLmarketu.

Máte tedy dvě možnosti - vytvořit vlastní napojení na API dle vašich potřeb, nebo použít naši webovou aplikaci.

Testovací režim

Nemusíte se obávat, že byste při testování API udělali na svém účtu zmatek a přebytečné objednávky. API SSLmarketu samozřejmě umí zapnout testovací režim, ve kterém je objednávka odeslána na server ke kontrole, ale není v systému uložena. Obdržíte odpověď od serveru a můžete si zkontrolovat, zdali bylo zadání správné; objednávku tím však nezakládáte.

Se SWAPI můžete API využít hned

Názvem SWAPI jsme pojmenovali webovou aplikaci, která pomůže uživateli bez vlastního skriptu API SSLmarketu využít. Pokud zákazník často objednává se stejnými údaji, může si je pro zjednodušení uložit v konfiguračním souboru. Ve SWAPI vyplní jen nejdůležitější údaje a objednávku odešle do SSLmarketu. Užitečné je to zejména pro objednávání DV certifikátů, kde autorita neověřuje detaily firmy žadatele a k objednání stačí minimum údajů.

Před použitím SWAPI důrazně doporučuji přečíst informace v souboru README.txt. Jsou v něm uvedeny všechny důležité informace pro použití aplikace.

Máte-li k API jakoukoliv otázku, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu. Kontakty už jistě znáte a můžete též využít adresu api(at)sslmarket.cz.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz