Symantec - staronový lídr v online bezpečnosti

20. 6. 2013 | Jindřich Zechmeister

Symantec je známý výrobce bezpečnostních produktů a nejprestižnější certifikační autorita na světě. V článku se dozvíte informace o této úspěšné společnosti a o vztahu k ostatním certifikačním autoritám.

Představení společnosti Symantec

Světové ustředí Symantecu v Mountain View. Zdroj: Wikipedia

Společnost Symantec (Symantec Corporation) je světová jednička v poskytování bezpečnostních řešení, úložišť a správy systémů. Společnost byla založena v roce 1982 a v současnosti dosahuje ročního příjmu 6,7 miliard dolarů. Společnosti sídlí v Kalifornii a tvoří ji přes 20.000 zaměstnanců.

V čele společnosti stojí od poloviny roku Steve Bennett, který do Symantecu přišel po 23leté zkušenosti v General Electric.

Na trhu nabízí několik bezpečnostních řešení, jako například antivirové produkty Norton (Norton AntiVirus, Internet Security), korporátní řešení Symantec Endpoint Protection a prestižní SSL certifikáty Symantec, které dříve vystavovala certifikační autorita VeriSign. 

Akvizice VeriSign a získání ostatních autorit

Symantec v říjnu 2010 dokončil převzetí části společnosti VeriSign, zabývající se ověřením a identitou (VeriSign Authentication Services). Touto akvizicí za více než miliardu dolarů získal celou část společnosti VeriSign zabývající se SSL certifikáty a Managed Public Key Infrastructure (MPKI), včetně doplňkových služeb jako VeriSign Trust Seal.

Symantec je od svého založení aktivní v akvizicích jiných společností. Kompletní přehled všech dosud získaných společností a jejich hodnotu naleznete v článku Wikipedie.

Certifikační autorita Thawte

Získáním VeriSign Authentication Services přešla pod Symantec nejen samotná certifikační autorita VeriSign. Symantec získal certifikační autoritu Thawte, kterou koupil VeriSign v roce 1999 za půl miliardy dolarů. 

Certifikační autorita GeoTrust

VeriSign v roce 2006 koupil za 125 milionů dolarů GeoTrust, který nyní rovněž přešel pod křídla Symantecu. Rodinu certifikačních autorit Symantec tedy tvoří krom bývalého VeriSignu i Thawte a GeoTrust (se svou autoritou RapidSSL).  

SSL certifikáty Symantec

Koupí VeriSign Authentication Services získal Symantec nejprestižnější a nejdůvěryhodnější certifikační autoritu na světě, která byla oblíbená zejména ve finančním sektoru. Symantec převzal celé portfolio SSL certifikátů VeriSign a posílil důvěryhodnost této značky. Nabídka SSL certifikátů VeriSign zůstala nezměněna, pouze došlo ke změně názvů. SSL certifikáty VeriSign, jak je znáte z dřívějška, jsou nyní Symantec.

Změnu v názvu služeb shrnuje následující tabulka:

Před změnou:
říjen 2011 – duben 2012
Po změně:
duben 2012 a dále
VeriSign® Authentication Services, Now from
Symantec
Symantec™ Website Security Solutions
VeriSign® SSL Certificates Symantec™ SSL Certificates
VeriSign® Code Signing Certificates Symantec™ Code Signing Certificates
VeriSign® Secure Site Pro with EV Symantec™ Secure Site Pro with EV
VeriSign® Trust Seal  Symantec™ Safe Site

Trust Seal a doplňkové funkce certifikátů Symantec

Symantec ke svým SSL certifikátům nabízí několik užitečných funkcí, které SSL certifikáty Symantec odlišují od konkurence.

Norton Trust Seal

Vlastníci SSL certifikátů mohou využít známý symbol bezpečnosti, kterým je pečeť autority umístěná na zabezpečeném webu. Návštěvníkům tento symbol na první pohled prozradí, která známá certifikační autorita web zabezpečuje a vyvolá v návštěvnících pocit bezpečí.

Symantec uvádí, že při akvizici části VeriSignu dosáhla jejich pečeť The VeriSign check mark denně více než 250 milionu zobrazení  na 90 000 webech v 160 zemích. Nová pečeť Norton Secured Seal dosahuje ještě většího počtu zobrazení, které je 800 milionů denně. Jedná se tak o celosvětově nejznámější symbol online bezpečnosti.

Pečeť Norton Secured

Studie provedené Symantecem potvrdily, že celých 77 % návštěvníků zná tento symbol bezpečnosti. Je výrazně známější, než jakýkoliv jiný symbol zabezpečení. Tento symbol pomůže získat více návštěvníků, jelikož může být zobrazen ve výsledcích vyhledávání. 

Další funkce Symantec certifikátů, jako Posouzení zranitelnosti nebo Malware scan, pomohou udržet váš web bezpečný.

Malware scan

Pokud útočník umístí na váš web škodlivý kód (malware), budete zablokování prohlížeči a vyhledávači, což může do doby vyřešení problémů přinést fatální problémy pro vaše podnikání. Symantec vás díky funkci Malware scan informuje o případném nalezení škodlivého kódu na webových stránkách. O problému se tedy dozvíte jako první

Posouzení zranitelnosti (Vulnerability Assessment)

Posouzení zranitelnosti je unikátní funkce, která vám prozradí, kde se na vašich webových stránkách či serveru nachází bezpečností problémy, nebo kde je možné bezpečnost zlepšit. Symantec posoudí prostředí serveru a samotné webové stránky. Výsledek posouzení vám pravidelně zasílá v PDF dokumentu. Jednotlivé poznatky jsou rozděleny podle své vážnosti od doporučení aktualizovat software, až po případné díry v zabezpečení webu.

Symantec Seal-in-Search

Symantec Seal-in-Search umožňuje zobrazit známý symbol Norton Secured Seal vedle zabezpečeného webu ve výsledcích vyhledávání. Návštěvník, který hledá v množství nabízených výsledků vidí na první pohled, že vaše webové stránky jsou zabezpečeny na nejvyšší úrovni a může jim důvěřovat. Více o této funkci se dozvíte v článku o Seal-in-Search na SSLmarket.cz. 

Neváhejte se v případě potřeby obrátit na naši zákaznickou podporu, nově i přes živý online chat.

Seriál o certifikačních autoritách

Další zajímavosti ze světa certifkačních autorit najdete v dalších článcích na našem blogu.

GeoTrust logo GeoTrust - aktuálně nejpoužívanější certifikační autorita na světě, jejíž start začal koupí téměř krachujících certifikačních služeb.
 Thawte logo Thawte - jedním z průkopníků digitálních certifikátů. Od svého založení vydala již přes milion SSL certifikátů a svoje produkty nabízí ve více než 240 zemích světa.
RapidSSL logo RapidSSL - vlastněna a řízena společností GeoTrust, Inc. Na trhu RapidSSL vystupuje jako samostatná značka a zaměřuje se na levné typy certifikátů.

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz