Magazín o bezpečnosti

Magazín o SSL certifikátech a certifikačních autoritách pro Vás píší odbornící z SSLmarketu.

Týden v bezpečnosti - 4. a 5. týden

(31. 1. 2014) Přinášíme vám souhrn bezpečnostních událostí za minulé dva týdny. 

Jak chránit svou bitcoin peněženku

V posledních měsících jsme byli svědky vykradení několika bitcoinových peněženek, včetně největší české peněženky Bitcash.cz. V USA dokonce úřady zabavili 30.000 bitcoinů v hodnotě téměř 30 milionů dolarů, které byly zabaveny bývalému ilegálnímu obchodu Silkroad.

Článek Bitcoin wallets: How to protect your digital currency se zabývá zabezpečením vaši bitcoinové peněženky a ochraně vašich digitálních kryptoúspor. Najdete v něm 7 tipů, které přispějí k vyšší bezpečnosti vaší peněženky.

Co je to dvoufaktorová autentizace a kde se používá?

Dvoufaktorová autentizace slouží k vyššímu zabezpečení přihlášení uživatele. K němu nestačí pouze jméno a heslo, je potřeba i speciální hardware nebo znalost nějaké informace. Celkem se používají 3 identifikátory - něco co víte (PIN, heslo), něco co máte (token), nebo něco co jste (otisk prstu, tváře).

Dvoufaktorová autentizace se používá zejména pro přihlašování k obzvláště důležitých a citlivým službám. Popis fungování dvoufaktorové autentizace a seznam služeb, které ji používají, najdete v článku The power of two - All you need to know about two-factor authentication. V současnosti s ní můžete zabezpečit přihlášení na Facebook, Gmail, Twitter, LinkedIn a další populární služby.

Pokud si vážíte svých údajů a účtů internetových služeb, doporučujeme ji u zmíněných služeb zapnout. Nedopadnete jak Microsoft, který byl hacknut Syrskou elektronickou armádou.

Zranitelnost v aplikaci Mozilla Thunderbird

E-mailový klient Mozilla Thunderbird ve verzi 17.0.6 má zranitelnost, která umožňuje vložení škodlivého kódu do e-mailu. Útočník může spustit kód v Thunderbirdu na počítači uživatele. Zranitelnost objevil pákistánský bezpečnostní analytik a přináší ji článek Mozilla Thunderbird vulnerability allows hackers to Insert malicious code into Emails.

Phishing nejen u bank, ale i u koček

Podvodníci k phishingu nepoužívají jen falešné zprávy a webové stránky bank, ale i inzeráty na domácí miláčky. Idnes v článku Phishing hrozí i u mazlíčků, podvodníci pomocí inzerátů lákají peníze popisuje případ podvodu, kdy byly na oběti vylákány peníze za fiktivní kočku.

Buďte opatrní a pečlivě zvažujte každou "příliš výhodnou" nabídku, která se vám naskytne. Může jít i o levné pořízení kočky.

Přejeme vám krásný a bezpečný týden.

Další aktuality z oblasti bezpečnosti naleznete na našem blogu opět v pondělí.

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
Certifikovaný Symantec Sales Expert Plus 
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!