Nová verze IIS 10 už umí HTTP/2. Jak na to?

26. 10. 2016 | Jindřich Zechmeister

Webový server od Microsoftu přeskočil verzi 9 a stejně jako současné Windows používá číslovku 10. Je součástí nedávno vydaného Windows Serveru 2016. Jeho největší a určitě i nejočekávanější novinkou je podpora protokolu HTTP/2. Nový protokol přináší kromě šifrování také vyšší rychlost webů. V tomto článku se dozvíte jak začít HTTP/2 s IIS 10 využívat.

Logo Windows Server 2016

Podpora HTTP/2 v IIS 10

Hlavní a velmi očekávanou novinkou v IIS 10 je podpora HTTP/2 (HTTP 2.0). Pokud tento termín ještě neznáte, tak zmíním, že se jedná o náhradu zastaralého protokolu HTTP, která je rychlejší, modernější a méně zatěžuje server. Protokol HTTP/2 bude v prohlížečích používán pouze v šifrované podobě, takže lze tvrdit, že protokol HTTP/2 bude synonymem pro šifrování internetu.

Již zmíněná rychlost nového protokolu není pouze marketingovou frází. Předchozí protokol HTTP přenášel všechny data v textové podobě a musel navazovat mnoho spojení na zdrojový server, čímž ho nemálo zatěžoval. Novější protokol je binární a data stránek "tečou" v jednom proudu. Srovnání rychlosti stránky s mnoha prvky najdete například na této stránce

Test HTTP 1.1 versus HTTP 2.0

Patrný rozdíl určitě uvidíte sami. V mém případě se obsah načítá přes HTTP/2 v polovičním čase. V jiném srovnání  HTTP 1.1 a HTTP 2.0 jsou výsledky ještě markantnější.

Jak zapnout HTTP/2 na vašem serveru?

Administrátoři nemusí v IIS 10 nový protokol nijak manuálně zapínat. Po přiřazení SSL certifikátu k doméně bude protokol HTTP/2 fungovat automaticky (samozřejmě za předpokladu podpory na straně návštěvníka). Můžete se o tom přesvědčit v konzoli Google Chrome (tlačítko F12) v sekci Network. Zde vidíte navázaná síťová spojení, ale bez upřesnění protokolu. Klikněte proto pravým tlačítkem na lištu (Name, Status...) a zaškrtněte Protocol. Po obnovení stránky uvidíte u názvu domény protokol "H2", což značí právě HTTP/2 (HTTP 2.0).

Kontrola protokolu HTTP/2 v Chrome

Při surfování si můžete všimnout, že Google už na svých službách HTTP/2 podporuje.

Tématu HTTP/2 a jeho použití se budeme dále věnovat a přineseme návody pro nejpopulárnější webové servery.

Podpora HTTP/2 je už dnes široká

Podpora protokolu HTTP/2 se postupně dostává na webové servery, ale výrobci prohlížečů s ním počítají už dlouho. Internet Explorer ve Windows podporuje HTTP/2 ve verzi 11, která je součástí Windows 10. Google v Chrome podporuje protokol HTTP/2 už od verze 40 a Firefox od verze 36; oba prohlížeče "umí" HTTP/2 už více než dva roky. Google zároveň ukončí používání svého protokolu SPDY, který měl stejnou funkci jako HTTP/2 - tedy kompletně šifrovaný a rychlejší přenos dat.

Základní SSL certifikát můžete získat zdarma 

V článku bylo několikrát zmíněno, že protokol HTTP/2 je šifrovaný. K tomu potřebujete SSL certifikát. Pro testování nového IIS 10 si jistě nebudete pořizovat certifikát s ověřením společnosti nebo nejdůvěryhodnější EV certifikát se zeleným pruhem. Stačí vám základní SSL certifikát se kterým budete moci šifrování používat. Díky partnerství s největší CA na světě Symantec nabízí CZECHIA.COM svým zákazníkům základní Basic DV certifikát zdarma. Stačí mít u CZECHIA.COM doménu a můžete si vystavit neomezený počet Basic DV certifikátů.

Více o Basic DV najdete v článku Bezplatný SSL certifikát Basic DV od Symantecu.

Ostatní novinky v IIS 10

Podpora HTTP/2 není samozřejmě jedinou novinkou v IIS 10 a Windows Serveru 2016. Ostatní nové funkce jako IIS v Nano server instalaci, Wildcard Host Header či nové funkce Power Shellu jsou nad rámec tohoto článku. Administrátoři se s nimi mohou seznámit přímo na webu výrobce.

Více informací o novinkách najdete na domovském webu IIS 10.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz