Thawte - představení certifikační autority

26. 11. 2013 | Jindřich Zechmeister

Společnost Thawte je jednou z nejznámějších certifikačních autorit na světě a zároveň jedním z průkopníků digitálních certifikátů. Získejte více informací o historii a současnosti certifikační autority a zakladateli Marku Shuttleworthovi.

Společnost Thawte je jednou z nejznámějších certifikačních autorit na světě a zároveň jedním z průkopníků digitálních certifikátů. Tradice a kvalita certifikátů Thawte je všeobecně známá a klienti přistupující na takto zabezpečené stránky mají větší důvěru k poskytovateli stránek.

Historie a současnost

Společnost Thawte byla založena v roce 1995 Markem Shuttleworthem a jako první certifikační autorita začala vydávat SSL certifikáty pro veřejné subjekty mimo Spojené státy. V roce 2000 odkoupila Thawte společnost VeriSign, Inc (nyní Symantec) a stala se tak velmi významným členem této světoznámé značky. V roce 2004 jako první certifikační autorita na světě začala vystavovat SSL certifikáty i pro mezinárodní IDN domény (obsahující znaky s diakritikou). Od roku 2010 spadá certifikační autorita Thawte do bezpečnostního portfolia společnosti Symantec, která za 1,28 miliardy USD zakoupila divizi certifikační autority Verisign. Více informací o certifikační autoritě Symantec najdete v samostatném článku "Symantec - staronový lídr v online bezpečnosti".

Od svého založení společnost Thawte vydala již přes milion SSL certifikátů a svoje produkty nabízí ve více než 240 zemích světa.

Mark Shuttleworth

Mark ShuttleworthSpolečnost THAWTE založil v roce 1995 Mark Shuttleworth, který se narodil 18. září 1973 v Jižní Africe. Mark Shuttleworth vystudoval finance a informační technologie na univerzitě v Kapském městě a ve 22 letech založil certifikační autoritu THAWTE, která se stala jednou ze dvou největších certifikačních autorit na Internetu. Shuttleworth měl původně v plánu vyvinout bezpečný webový server, který by nebyl brzděn omezeními, jež na šifrovací technologie uvalily Spojené státy. Server se jmenoval Sioux a vycházel ze systému Apache. THAWTE se však začala více zaměřovat na certifikační aktivity a v roce 2000, když měla 50 procent trhu, ji odkoupila společnost VeriSign.


Mark Shuttleworth ve vesmíruDo vesmíru se Mark Shuttleworth podíval na přelomu dubna a května roku 2002. Po intenzívním jednoročním tréninku, který zahrnoval i sedmiměsíční pobyt v ruském "Hvězdném městě", odstartoval 25. dubna v rámci ruské mise Sojuz TM-34 (společně se dvěma profesionálními kosmonauty). Strávil osm dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde se účastnil provádění vědeckých experimentů. Za svůj "výlet" zaplatil přibližně 20 milionů USD. Stal se tak druhým vesmírným turistou, který si akci platil z vlastní kapsy. Kromě toho byl i prvním Afričanem (národností), který kdy letěl do vesmíru.


Logo distribuce UbuntuV roce 2004 založil Mark Shuttleworth společnost Canonical Ltd., prostřednictvím které financuje a koordinuje projekty zabývající se převážně svobodným softwarem. Nejznámějším z těchto projektů je linuxová distribuce Ubuntu (společně s variantami Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu atd.). Ubuntu je založena na distribuci Debian, ke které má Mark velmi blízko, protože v devadesátých letech pracoval jako "Debian Developer" - staral se o balíčky webového serveru Apache. Za dobu své existence si Ubuntu získalo přízeň mnoha milionů uživatelů a aktuálně Ubuntu směřuje do chytrých zařízení jako jsou smartphony a tablety. Hlavním mottem distribuce je "Linux for human beings", což je rozšířením myšlenky názvu Ubuntu, který v několika afrických jazycích znamená "lidskost pro všechny". Ubuntu se tedy snaží Linux přibližovat a zpřístupňovat všem lidem.

SSL certifikáty Thawte

Získáte-li certifikát THAWTE, máte jistotu, že Vaši klienti při přístupu na Vaše zabezpečené stránky z různých prohlížečů nebudou obtěžování jakýmikoliv hlášením o „nedůvěryhodnosti“ certifikátu, které se zobrazuje převážně u certifikátů neznámých autorit. Certifikační autorita Thawte aktuálně nabízí šest typů certifikátů, od nejdostupnějšího SSL 123 certifikátu až po exkluzivní Web Server EV certifikát, který se v internetových prohlížečích zobrazuje výrazným zeleným pruhem s názvem organizace.

Neváhejte se v případě potřeby obrátit na naši zákaznickou podporu nebo přes on-line chat.

Seriál o certifikačních autoritách

Další zajímavosti ze světa certifkačních autorit najdete v dalších článcích na našem blogu.

Symantec logo Symantec - staronový lídr v online bezpečnosti, v současnosti nejprestižnější certifikační autorita na světě.
 GeoTrust logo GeoTrust - aktuálně nejpoužívanější certifikační autorita na světě, jejíž start začal koupí téměř krachujících certifikačních služeb.
RapidSSL logo RapidSSL - vlastněna a řízena společností GeoTrust, Inc. Na trhu RapidSSL vystupuje jako samostatná značka a zaměřuje se na levné typy certifikátů.

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz