Magazín o bezpečnosti

Magazín o SSL certifikátech a certifikačních autoritách pro Vás píší odbornící z SSLmarketu.

Týden v bezpečnosti - 31. týden

(5. 8. 2013) Přinášíme vám další souhrn událostí v internetové bezpečnosti. 

Google přechází na 2048bitové certifikáty

Logo googleTim Bray na blogu vývojářů Google zveřejnil informaci o přechodu z 1024b certifikátů na silnější 2048b certifikáty, které jsou dnes standardem. Certifikační autority sdružené v CAB foru spolu s výrobci prohlížečů přestanou 1024b certifikáty podporovat od 1. 1. 2014 a stávající certifikáty budou zrušeny. O konci podpory 1024b certifikátů jsme vás informovali v novince.

Migrace bude probíhat několik následujících měsíců a měla by se na straně uživatelů obejít bez komplikací. Přesto však Google vytvořil stránku často kladených informací FAQ ohledně přechodu a testovací stránku.

Na Uloz.to se šíří malware s bitcoin minerem

Logo měny bitcoinNa populárním a kontroverzním sdílecím serveru Uloz.to byl zaznamenán malware, který oběť využívá pro "dolování" bitcoinů (jednotka monetární měny v Bitcoin systému). Zprávu přináší Root.cz v novince Malware na Uloz.to využívá open source Bitcoin miner.

Bitcoin miner využívá systémových prostředků oběti k výpočtu operací, které se nazývá dolování. Jejich cílem je výpočetně náročné potvrzování proběhlých transakcí, které se ukládají do tzv. bloků. Pokud se uživateli podaří konkrétní problém vyřešit, vytvoří nový blok a za to je odměněn patřičnou částkou.

Detailní rozbor principu fungování malwaru je možno nalézt na blogu Avastu, který na něj upozornil. Článek se nazývá Malicious Bitcoin Miners target Czech Republic.

Facebook zvyšuje bezpečnost uživatelů

Logo FacebookuFacebook od roku 2011 umožnil využití šifrování protokolem HTTPS. Nyní zvyšuje bezpečnost uživatelů permanentním šifrováním všech dat přes HTTPS protokol. Informuje o tom článek Facebook users worldwide (minus some mobile phones) now getting secure web browsing by default.

Veškerý obsah se bude přenášet přes zabezpečený protokol HTTPS a nebude možné data odposlouchávat. Původně Facebook používal SSL jen pro přihlášení uživatele; nyní se uživatelské soukromí zvýší o šifrování všech dat.

Přejeme vám krásný a bezpečný týden.

Další aktuality z oblasti bezpečnosti naleznete na našem blogu opět v pondělí.

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
Certifikovaný Symantec Sales Expert Plus 
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!