Magazín o bezpečnosti

Magazín o SSL certifikátech a certifikačních autoritách pro Vás píší odbornící z SSLmarketu.

Týden v bezpečnosti - 49. týden

Vítejte v souhrnu událostí v internetové bezpečnosti za uplynulý týden. 

V USA je Android cílem více útoků než PC

Článek Android devices in U.S. face more malware attacks than PCs upozorňuje na měnící se preference útočníků související s rozšéřením populárního mobilního operačního systému Android.

Společnost Sophos ve své zprávě citované článkem udává, že téměř 10 % zařízení s Androidem v USA se stalo v posledních třech měsících cílem útoku. PC je v tomto směru na 6 %. V Austrálii je tento poměr dokonce horší, a to více než 10 % zařízení s Androidem a 8 % PC. 

Android se stal oblíbeným cílem díky svému velkému a rychlému rozšíření. V USA má tento systém tržní podíl již 52,2 % všech chytrých telefonů. Nejčastějším útokem na této platformě je instalace falešných aplikací a posílání drahých SMS prémiových služeb, o kterých postižený uživatel vůbec neví.

Malware Dockster útočí přes javu na počítače Apple

Computerworld informuje článkem New 'Dockster' malware targets Apple computers o existenci nového malwaru zaměřujícího se na počítače Apple. V počítači otevírá zadní dvířka (backdoor) umožňující útočníkovi kontrolu vzdáleného počítače oběti a záznam klávesnice. Malware využívá díry v Javě a Apple i díky tomuto problému přestal tento problematický software přidávat do svého operačního systému.

Doporučujeme vaši Javu aktualizovat při každém vydání nové evrze, protože útočníci s oblibou využívají každou její známou bezpečností díru.

Červ infikoval tisíce blogů služby Tumblr

The Register v článku Rumble in the Tumblr: Troll-worm infected thousands of blogs upozorňuje na řádění červa na tisících blogů známé blogovací služby Tumblr. Útočníci pro šíření viru využili javascript v příspěvcích služby. Využili "reblogovací" funkce Tumblr a každý uživatel po přihlášení automaticky reblogoval závadný příspěvek a šířil tak červa dál. Provozovateli se však podařilo problém rychle vyřešit.

Za útokem stojí skupina GNAA, které se již "povedlo" znepříjmenit život mnoha známým službám, jako například Slashdot, Wikipedia, CNN a dokonce stránce kampaně prezidenta Obamy.

Útok Eurograbber ukradl přes 36 milionů Euro

Malware známý jako Eurograbber ukradl v létě 2012 přes 36 milionů Euro. Článek How the Eurograbber attack stole 36 million euros informuje o sofistikovaném malwaru, které okradl více než 30 tisíc klientů 30 různých evropských bank. Malware se zaměřil na PC uživatelů a jejich mobilní zařízení. Útok se zaměřil na slabiny SMS zpráv zasílaných bankami pro přístup k jejich online službám. K nákaze byla použita modifikace známého trojanu Zeus.  

Další aktuality z oblasti bezpečnosti naleznete na našem blogu opět za týden.

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
Certifikovaný Symantec Sales Expert Plus 
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!